Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fingerboard történelem

Az 'ősi kezdetek' a '80-as évek első felére tehetőek, amikor is deszkásoknak szánt kulcstartók árasztották el a piacot. Ezeknek ugye érthető feladatuk volt, de néhány idióta :) gördeszkás két hajtás között elkezdett a boltban vásárolt és neméppen erre a célra kifejlesztett kulcstartójával olliezni és később flippelni hasonló technikával, mint ahogy az igazi, nagy testvérnél szokás volt. Mint látható, a technika kisebb gördeszánál is bevált, így elindulhatott a fingerboard térhódítása.

A rendes fingerboard első híre 1985-ben jelent meg, amikor a Transworld Skateboard Magazine megjelentetett egy cikket, hogy hogyan csináljon a gördeszkás magának mini deszkát. Ennek a kis gördeszkának a lapja 7 kártyalapból volt összeragasztva sima papírragasztóval, és a smirgli is hasonló módon volt rárakva a tetejére. A magazinban szereplő képen a deszka aljára volt rárajzolva egy profi gördeszka márka, ezzel jelezve, hogy fingerboardod olyan márkájú lehet, amilyet csak akarsz. A függők pedig (ez már vicces) két darab levágott ceruza radírból voltak, a fent ecsetelt módszerrel hozzácsatolva a "laphoz". A kerekek pedig két összetört Hot Wheels kisautó kerekei voltak, amelyek tengelyét átdöfve a radírokon, elérték, hogy a kerekek guruljanak:D Ez a mini gördeszka szerepelt 1985-ben a Powell Peraltas "Future Primitive" című videójában, ahol Lance Mountain pörgette és csúszott vele egy dupla konyhai mosogatóban :D Akár Tony Hawk, aki inspirálta erre a tettre.

Ez után a deszka után sokan elhatározták, hogy szeretnének egy jobb, tartósabb fingerboardot csinálni.

A régi deszka deformálódott, nem volt rendes tartása. Az új deszkán a tail és a nose egy műanyag lap felmelegítésével voltak óvatosan felhajlítva a kívánt szögbe, ezt a melegítést egy gyertya segítségével végezték el. Ahogy a műanyag lehűlt, kész is lett a jó kis lapocska, ami tényleg használható volt. Két kellő formájú darabka műanyag pedig pillanatragasztóval volt felragasztva a lap aljára, ezek voltak a függők. Ezek a függők már ténylegesen csúsztak, nem úgy, mint a radír keréktartók, amelyek szinte hozzátapadtak a felülethez. A kerekek és a tengely pedig jól bevált Hot Wheels kisautó alkatrészek voltak. Ez a fajta volt az első fingerboard, amellyel rendes trükköket lehetett tanulni, és ez már hasonlított a mai gyártmányokhoz.

Azóta sok idő telt el, és alakultak fingerboard- és kiegészítőgyártó cégek, a legnagyobb, a Tech Deck (amelyet egy Steven Asher nevű 12 éves deszkás és apja alapított 1998-ban), a Black River Ramps (1999), Berlin Wood, és sok olyan, amely nem olyan híres, például Evolve, Hax, Arctic Hardware, Eurollt Wheels, Shortwood, FlatFace, Primo és még sok ezeken kívül.
Természetesen vannak itt is kínai másolatok, ezek sokkal rosszabb minőségűek, mint az amerikai fingerboardok. Amerikai minőségi társaik alját a legnagyobb gördeszkagyártó cégek grafikái díszítik, így nem véletlen, hogy Amerikában rengetegen gyűjtik a kis lapokat.
Két fajta fingerboard létezik, melyek a lap méretében különböznek. A "hagyományos" változat 96 mm-es, míg a kisebb változat mérete 57 mm.

Mára már nagyon fejlett ez a "sportág", sok fingerboardos lett a világon, és egyre népszerűbb a 10-15 évesek körében, akik terjesztik ezt a különleges hobbit, igaz, nálunk csak néhány éve népszerű.

 

                                                  Ezt egy nyíregyházi weboldalról másoltam!!!!!!!!!!!!